понеделник, 29 септември 2014 г.

Сладки рози с шоколад



Като видях тези сладки рози тук и възкликнах: Ах, че хубави!
След като ги направих реакцията беше: Ммммм, много вкусни и ароматни!


Продукти:
  • 550 г брашно
  • 1/2 ч. л. сол
  • 70 г захар
  • 1 пак. суха мая - аз ползвам френска, която е 11 г
  • 2 яйца
  • 100 г разтопено краве масло
  • 200 мл топло прясно мляко
  • 150-200 г течен шоколад

Приготвяне:
Брашното се пресява. В 500 г от тестото се поставя солта и се разбърква. Добавят се захарта и маята и отново се разбърква. В брашното се прави кладенче, прибавят се яйцата, разтопеното и охладено кр. масло и млякото. Бърка се до усвояване на брашното. Тестото се прехвърля на плот посипан с останалото брашно. Замесва се меко и еластично тесто. Поставя се в купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
Втасалото тесто се премесва леко. Разделя се на 12 части и се оформят малки топчета.


 Всяко топче се разделя на 3 части.


Получените части се разточват на кръг.


Всеки кръг се намазва с шоколад. Сгъва се на половина, след това още веднъж и се получава триъгълник.


Трите триъгълника се нареждат един до друг, като леко се припокриват.


След това се навиват на руло, като се започва от първият поставен триъгълник.


Поставят се във форми за мъфини.


Пекат се на 180 градуса за около 17-20 минути.
При печенето на розите течният шоколад малко излезе. Доколкото можах да разбера от превода на рецептата шоколада е блокче, което после се разтопява, но аз имах течен шоколад и реших да поставя от него. Следващият път ще пробвам с блокче шоколад, който трябва първо да се разтопи,  и ще преценя дали излизането на шоколада е от разликата във видовете шоколад.
Накрая поръсете сладките рози с ванилена пудра захар и им се насладете с чаша ароматно кафе. Усмихнете се и си кажете: Животът наистина може да е вкусен! :)



петък, 26 септември 2014 г.

Крем Дипломат



Купих си нова форма за сладкиши, такава една къдравичка, сладурска - отдавнашна мечта.
Винаги съм си представяла в нея разположено кремче с бишкоти и като го обърнеш се получава една феерия, чудна за окото. Остава да го докарам и на вкус :) Затова прибягнах към старите тефтери, или по-точно старата Технология на храната..., че оттам измъкнах и си припомних този крем. По принцип кремчетата се разсипват и сервират в чаши, но аз реших този път да избягам от стереотипа. Получи се едно вълшебство, топящо се в устата и предизвикващо човек да иска още и още.

Продукти:
  • 400 мл прясно мляко
  • 200 г захар
  • 3 жълтъка
  • 3 белтъка
  • 2 прахчета ванилия
  • 15 г желатин
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 100 г (12 броя) бишкоти
  • 150 мл прясно мляко
  • сладко от къпини

Приготвяне:
Прясното мляко, подсладено с 150 г захар се загрява до кипване. Прибавя се на тънка струйка към леко разбитите жълтъци, като се бърка енергично, за да не се пресекат жълтъците. Яйчно-млечната смес се връща на котлона и се вари 2-3 минути, чрез постоянно бъркане с тел. Към нея се прибавя желатина, предварително накиснат с 50мл студена вода. Сместа се бърка до разтваряне на желатина. Ароматизира се с ванилията и се оставя да изстине.
През това време белтъците се разбиват на сняг с останалата 50 г захар. Прибавят се към вече изстиналата смес, като се разбъркват внимателно с лъжица.
Разбива се и сметаната до меки връхчета и тя се прибавя към крема.
Във формата се сипва малко крем, нареждат се 3-4 бишкоти, натопени в допълнителното 150 мл прясно мляко, поставят се къпини от сладкото, следва крем, бишкоти сладко и т. н. до изчерпване на продуктите, като се завършва с крем. На мен ми остана малко крем, който поставих в чашки.
Запълнената форма се поставя в хладилник и след един час вече можете да обърнете крема в подходящ поднос. За по-лесно обръщане, потопете съда за кратко в съд с гореща вода и тогава обърнете формата. Сервира се полят със сиропа от сладкото.




Ако решите да си доставите това удоволствие, може да разсипете крема в чаши, а бишкотите да начупите, така както е и написано в старите дебели книги по готварство.


сряда, 24 септември 2014 г.

Сечена катмер баница




Продукти:
  • 1 яйце
  • 1 с. л. сол
  • 2 с. л. олио 
  • 400 мл топла вода
  • 150 г сирене
  • свинска мас. краве масло, олио - 250 мл
  • брашно около 700-800 г

Приготвяне:
Брашното се пресява, прибавя се солта и се прави кладенче. Поставя се яйцето, олиото и водата и се замесва меко тесто. Разделя се на две топки, поръсват се с брашно, покриват се с кърпа и се оставят 20 минути да се отпуснат.


Взема се едната топка и се разточва на кръг с диаметър около 50-55 сантиметра. В средата на кръга се поставя купа с d 15 см и кръга се разделя на 12 части.


Кравето масло, заедно със св. мас се разтопяват и към тях се прибавя олиото. Съотношението трябва да бъде горе-долу 1:1:1. Премахва се купата и кръга се намазва с мазнина.
Започва реденето на катмер баницата.
Трапецовидните листа се изтеглят с ръце и се поставят върху кръга в средата. Процедира се по същият начин с всички листа. Между всеки лист се маже с мазнина.


Получената слоеста питка се поставя в чиния и се прибира в хладилник, да стегне мазнината.


По същият начин се постъпва и с втората топка от тестото.
Взема се първата слоеста питка и се поставя в подмазана тава с размер 32 сантиметра. Преплесква се с ръце до размера на тавата. Намазва се с мазнина и се поръсва с натрошеното сирене.


Изважда се от хладилника и втората слоеста питка, разтегля се леко с ръце и се поставя върху сиренето.
Баницата се нарязва на квадрати или триъгълници и се намазва с останалата мазнина.
Поставя се в загрята фурна на 180 градуса и се пече около 30-40 минути.
След изпичането се поръсва с вода и се завива в кърпа.


Това е още една рецепта, която видях в кулинарните групи. Стана много вкусна! С хрупкава коричка и мекичка отвътре, напомняща ми дърпаната баница, която правеше бабата на моя съпруг.
Направете, опитайте и да ви е сладко!  
  

вторник, 23 септември 2014 г.

Купчинки от кайма и още нещо


На нас това ястие много ни допадна. Още като видях рецептата тук, прецених, че съчетанието на тези продукти е точно по-наш вкус. Направих малко промени в изпълнението на рецептата, но накрая нашето семейство получи една фантастична вечеря.

Продукти:
  • 500 г кайма
  • 2 филии хляб
  • чер пипер
  • кимион
  • чубрица
  • 250 г гъби
  • 3 яйца
  • 2-3 картофа, според големината
  • 200 г кашкавал
  • 100 г майонеза 

Приготвяне:
Каймата се омесва с филиите хляб, накиснати и изцедени във вода, и подправките. В оригиналната рецепта към каймата има прибавени лук и чесън, но аз го избягнах. Каймата се разделя на шест топки.
Гъбите се запържват в малко мазнина до готовност.
Яйцата се сваряват за 6 минути, след което се настъргват.
Картофите се обелват и се настъргват на дребно на ренде.
Кашкавала също се настъргва на ренде.
Майонезата се разрежда с малко вода, за да се нанесе по-лесно.
Следва подреждането на самите купчинки.
В голяма тава се поставя хартия за печене и се налива малко олио. Всяка една топка от каймата се разплесква и се поставя в тавата.


Върху всяка питка от кайма се поставят от гъбите, разпределят се отгоре и яйцата, настърганите картофи и кашкавала. Всяка една купчинка се залива с по две супени лъжици майонеза.
Купчинките се пекат на 180 градуса около 20-25 минути.

Поднесете тези вкусни купчинки с любимите ви зеленчуци и да ви е сладко. :)








неделя, 21 септември 2014 г.

Катми



Поредната сполучлива рецепта видяна от неуморната Марияна Цвяткова, за което и' благодаря много!

Продукти:
  • 2 яйца
  • 1/2 с. л. сол
  • около 500 г брашно
  • 600 мл топло прясно мляко 
  • 1/4 кубче прясна мая или 1/2 суха мая
  • 2 с. л. олио

Приготвяне:

Маята се размива в малко топла вода. В дълбока тенджера или купа се смесват яйцата, олиото, солта и маята. Постепенно към сместа се прибавят редувайки брашното и топлото млякото. Трябва да се получи смес с гъстотата на боза. Покрива се с кърпа или капак и се оставя да втаса, докато напълни купата. Втасването отнема 2-3 часа.
След това на загрят сач или тефлонов тиган леко намазнен се сипва с черпак от втасалата смес и с дъното му се правят кръгове, за да се разнесе хубаво сместа.
Катмата се пече докато изсъхне и отгоре стане на дупчици. Тогава катмата се обръща и се намазва с помощта на четка с краве масло.
Готовите катми се поставят в съд с капак, за да се задушат.
Малко е спорно колко дебели трябва да бъдат катмите. Според рецептата на Мариянка катмите трябва да са по-дебелички, а моят съпруг твърди, че неговата баба казвала, че колкото по-тънки са катмите, толкова по-майсторски са направени :)
Сервират се със сирене, любимо сладко или течен шоколад, кой както му харесва. Важното е да им се насладим и да ни е хубаво на душата. :)

 
Хубав и спорен ден! 

четвъртък, 18 септември 2014 г.

Баница с Одрински кори



Като се зададе купон или празник, и нашата добра и лъчезарна приятелка Ценка пристига с баница. Ама не каква да е баница, а дето викал един дядо: като я ядеш да ти капе масло по брадата :) Немога да ви опиша вкуса и аромата на тази прекрасна баница. Трябва да я опитате!




Продукти:

  • 1 пакет кори за баница Одрински
  • 1 кофичка (400 г) кисело мляко
  • 6 яйца
  • 400 г сирене
  • 4 с. л. брашно
  • 1 пак. бакпулвер
  • 250 г краве масло

Приготвяне:
Яйцата се разбиват леко с тел. Към тях се прибавят киселото мляко, натрошеното сирене и брашното, смесено с бакпулвера.
Кравето масло се нарязва на малки кубченца.
Фурната на печката се включва на 170 градуса да загрява.
Пакета с корите се отваря. Взема се една кора и се намазва хубаво с плънката. Върху нея се разпределя от парченцата краве масло. Завива се на руло, след това на охлювче и се поставя в намазана с мазнина тава. Процедира се по същият начин с останалите продукти, като се стараете да разпределите сместа за плънката и кр. масло по-равно за всичките кори.
Най-отгоре на баницата се нахвърлят парченца краве масло.


Баницата се завива с алуминиево фолио, поставя се във вече загрялата фурна и се пече 30 минути. Маха се фолиото, по желание се поръсва със сусам и баницата се допича до златист цвят.
Веднага като се извади баницата от фурната се напръсква с малко прясно мляко или вода. Завива се с кърпа и...получавате много, много вкусна и ароматна баница.
Да ви е сладък и усмихнат деня с баницата на нашата чаровна приятелка.



Моят съвет е, ако имате възможност наредете баницата в по-голяма тава, за да има разстояние между навитите рула.  

вторник, 16 септември 2014 г.

Лимонов чийзкейк


Много импровизирах с направата на този чийзкейк, незнаех какво ще се получи, но пробвах. След одобрението на моето семейство за хубавият вкус и стайлинг, вече бях спокойна и мога да ви предложа, и вие да го опитате.


Продукти за подложката:
  • 180 г чаени бисквити
  • 3 броя обикновени вафли Боровец
  • 100 г краве масло
  • 3-4 с. л. течен шоколад

Продукти за крема:
  • 400 г заквасена сметана
  • 3 белтъка
  • 100 г бял шоколад
  • 200 г захар
  • 15 г желатин
  • кората на 1 лимон

Проготвяне:
Бисквитите и вафлите се смилат в блендер. Кравето масло се разтопява и се изсипва към бисквитите. Обърква се хубаво и се разстила в отваряема форма с размер 26 сантиметра.
Притеснете хубаво сместа към дъното, като си помогнете с дъното на чаша. Поставете формата в хладилник.
Докато сместа изстива се приготвя крема.
Желатина се залива с 50 мл вода и се оставя да набъбне.
Половината от захарта се прибавя към заквасената сметана и се разбърква с лъжица.
Шоколада се разстопява на водна баня и се изсипва към сметаната.
Две супени лъжици от тази смес се слагат при желатина, разбърква се до хомогенност и се изсипва към сметаната с шоколада. Тук е момента да се прибави и лимоновата кора.
Белтъците с останалата захар  се разбиват на плътен сняг. Прибавят се към горната смес и се разбъркват внимателно с лъжица.
Идеята да прибавя белтъци и желатин към сметаната вземах от тук.
Охладената подложка се намазва с течният шоколад. Изсипва се крема и се поставя в хладилник за 2-3 часа да стегне.
Украсява се по ваше желание и фантазия. Аз украсих моят чийзкейк с разтопен шоколад. Украсата не ми се получи както трябва, но шоколада при разтопяването стана малко на бучици и трудно излизаше от корнета.


Поднесете с най-хубавата си усмивка и помнете какво е казал Хорас Джексън Браун ,,Никога не съм виждал усмихнато лице, което да не е красиво''

понеделник, 15 септември 2014 г.

Питка На добър час


На всички ученици пожелавам най-много здраве и успешна нова учебна година!
На добър час и на нашият син, изпратен за първия учебен ден с плисване на вода на прага на вратата и закичен с китка здравец.


Продукти:
  • 600-650 г брашно
  • 1 с. л. захар
  • 1,5 ч. л. сол
  • 200 мл айрян
  • 100 мл прясно мляко
  • 20 г прясна мая
  • 75 г краве масло + 60 г за намазване между слоевете тесто
  • 2 яйца + 1 белтък
  • 1 жълтък за намазване на питката

Приготвяне:
Маята се разтваря в топлото прясно мляко + захарта. Посипва се с 2 с. л. брашно и се оставя да шупне.
Кравето масло (75 г) се разтопява.
Смесват се айряна, яйцата, шупналата мая, солта и разтопеното краве масло.
В получената смес постепенно се прибавя пресятото брашно, замесва се меко тесто. Оставя се да втаса.
От втасалото тесто се отделя около 200 г и другото тесто се разделя на две. Едната част се разточва на правоъгълник и се намазва с разтопеното кр. масло (60г).
Разточва се и втората част от тестото и се поставя върху първата. Намазва се също с кр. масло.
Двете кори се навиват на руло, което се нарязва на триъгълници.


Нарязаните триъгълници се нареждат в намазана с мазнина тава с острата част на триъгълника навътре. Аз ги наредих в добрата стара, стара ел. тенджера.:)
Отделената малка част от тестото се разточва на малка елипса, намазва се с кр. масло, прегъва се на две и леко се нарязва.


 Навива се на рулце и се поставя в средата на питката.
Питката се оставя да втаса. Намазва се с жълтъка смесен с няколко капки олио и прясно мляко.


Пече се на 170 градуса.


 И отново На добър час, Мирко!

събота, 13 септември 2014 г.

Мафрум



Откакто членувам в кулинарните групи научих много интересни рецепти. Тази е една от тях. Вярвам, че много кулинари приготвят мафрума, но аз за първи път видях рецептата публикувана от една невероятно трудолюбива и добра кулинарка - Марияна Цвяткова, и от нея разбрах, че рецептата е на Цвета Анастасиу, която живее в Триполи.
Това е либийско ястие, което се приготвя с доматен сос, а предложението на Мариянка беше с млечно-чеснов сос. Понеже у дома няма да се приеме добре с нито един от двата соса и затова аз го предложих само с гарнитура.
Има и други промени от моя страна, съобразени с вкуса на нашето семейство.
В оригиналната рецепта каймата е омесена с лук и чесън, но аз предпрочетох само подправките, които ние обичаме. И така се получи доста модифициран от мен мафрум :)

Продукти:
  • 2-3 големи картофа
  • 200 г домашна кайма
  • чер пипер
  • чубрица
  • кимион
За панировката:
  • 1 яйце
  • брашно

Приготвяне:
Картофите се обелват и се нарязват на много тънки филийки, с дебелина около 2 милиметра.


Взема се малко от каймата, поставя се върху една филийка картоф и се похлупва с друга филийка картоф.


Процедира се по същият начин до изчерпване на продуктите.
Рецептата, по която аз се придържах, мафрума беше паниран с брашно и яйце, но аз предпочетох да направя панировка от яйце, брашно и малко вода.
Мафрума се топи в панировката и се пържи на среден огън. След изваждането всеки мафрум се поставя върху кухненска хартия да се отцеди от излишната мазнина.
Може би няма нищо общо моя мафрум с оригиналния, но аз нагодих тази интересна рецепта според нашия вкус и предпочитание.


На нас ни беше вкусно, вярвам че и на вас ще ви бъде, след като го приготвите и опитате! 

петък, 12 септември 2014 г.

Щрудел с млечен крем



Тази рецепта беше публикувана преди време в една от готварските групи от Даниела Димитрова. Не познавам дамата, но и' благодаря за сполучливата и много вкусна рецепта.

Продукти за плънката:
  • 3 яйца
  • 5 с. л. захар
  • 150 мл олио
  • 150 г пшеничен грис
  • 200 мл кисело мляко
  • 1 бакпулвер
  • 2 ванилии
  • 400 г кори за баница
Продукти за крема:
  • 1 л прясно мляко
  • 10 с. л. захар
  • 2 пакетчета готов крем

Приготвяне:
Първо се приготвя крема, според указанието на опаковката.
Аз използвах този крем.


За да се избегне постоянното бъркане на крема докато изстине, за да не хване коричка, крема се изсипва в тавичка и се покрива със стреч фолио, като фолиото опира плътно върху крема.


Докато крема изстива се приготвя плънката.
Белтъците се разбиват на сняг заедно със захарта. Прибавят се жълтъците един по един, като разбиването продължава. Прибавя се олиото, киселото мляко и накрая гриса смесен с бакпулвера. Ароматизира се с ванилията.
Взема се една от корите, намазва се хубаво със сместа, върху нея се поставя втора кора и тя се намазва, следва трета кора, намазва се.


 Завършва се с четвърта кора, която не се маже, а върху нея се разпределя 1/4 от крема.


Отстрани корите се загъват навътре и с помощта на найлона от корите, навиваме на руло.
Процедирайки по този начин, от тези продукти получаваме четири рула.


Разстопяваме малко краве масло и с него намазваме отгоре рулата.
Печем на 170 градуса около 30 минути.


Още топъл поръсете шрудела с пудра захар.
Колкото и да ви се иска да го разрежете :) изчакайте хубаво да изстине и тогава му се насладете.
Прекрасен ден и повече усмивки за добро настроение!