събота, 30 август 2014 г.

Пилешки воденички с лук и гъби

Има ястия, които на вид са обикновени, приготвят се лесно и бързо, но за сметка на това са много вкусни. Това е едно от ястията, което обичаме всички в къщи и често присъства на нашата маса. 



  Продукти:
  • 1 кг пилешки воденички
  • 250 г гъби печурки
  • 2-3 глави лук
  • чер пипер
  • сол
  • 100 мл бира
  • олио
  • краве масло
Приготвяне:
Воденичките се сваряват в тенджера под налягане, като преди това във водата, с която са залети се поставя сол, 3-4 скилидки чесън и няколко зърна чер пипер.
Изваждат се от бульона и се поставят в дълбок тиган с малко олио. Запържват се до зачервяване.
 Към тях се прибавят нарязаните гъби и се готвят до извиране на водата и леко зачервяване на гъбите.
Накрая се прибавя и лука нарязан на полумесеци. Готви се до карамелен цвят на лука.
Налива се бирата, овкусява се със сол, чер пипер. Поставя се и бучка краве масло, и се оставя на котлона докато ястието остане на мазнина.
Да ви е сладко!




петък, 29 август 2014 г.

Мраморен кейк с круши



За разлика от смокините, поне круши има в изобилие в Балкана. Ако не в нашата градина, то в комшиите отляво, че и отдясно, накъдето се обърнеш все круши виждаш. От тях крушите от мен сладкиша :)

Продукти:
  • 6 твърди круши
  • 150 г захар
  • 300 мл вода
  • 1 ч. л. канела
  • 200 г меко краве масло
  • 200 г захар
  • 4 яйца
  • 200 г брашно
  • 1/2 пак. бакпулвер
  • 2 с. л. какао
  • 2 ванилии

Приготвяне:
Приготвя се захарен сироп от 150 г захар + 300 мл вода + канелата.
Крушите се нарязват на половинки, изчистват се от семенната част и се обелват. 
Пускат се в захарният сироп и се варят до омекване на крушите, около 20 минути. Изваждат се от сиропа и се оставят да се отцедят. Сиропа се налива в каничка за заливка на кейка. Ако крушите са меки няма нужда да се варят, но няма да има и сироп :)
Разбийте на пяна омекналото краве масло със захарта на пяна. Прибавете яйцата едно по едно, като разбиването продължава. 
Пресейте брашното с бакпулвера и го прибавете към сместа. Ароматизирайте с ванилията.
Отделете около 1/3 от тестото и прибавете към него какаото. 
Изсипете бялата смес в отваряема форма с размер 26 сантиметра в диаметър, застелена с хартия за печене и борда намазан леко с мазнина. 
Разпределете с лъжица на топки кафявата смес върху бялата.


Отгоре наредете крушите.


Печете сладкиша в предварително загряла фурна на 170 градуса, около 40 минути.
Изчакайте леко да се охлади около 5-6 минути и тогава го извадете от формата.
Поръсете с пудра захар. 
Поднесете отрязаното парче полято със сиропа и...да ви е сладко :)





  

сряда, 27 август 2014 г.

Сладкиш със смокини



Свърши лекият морски ветрец с мирис на смокини, галещите слънчеви лъчи, прохладата с питие в ,,капанчетата''...и здравей реалност.
Нищо не може да замени добре прекараната почивка, но и по време на нея идваше носталгията за уютната ми кухня.
 ...И така вече с набрани от морето смокини, заредена с нови сили започва моята мисъл за много ароматен и вкусен сладкиш.



Продукти:
  • 140 г меко краве масло
  • 200 г захар
  • 3 яйца
  • 140 г брашно
  • 1/2 ч. л. бакпулвер
  • 60 г бадеми
  • 2 ванилии
  • 400 г смокини


Приготвяне:
Разбийте мекото краве масло със захарта на пяна. Прибавате 3 жълтъка един по един към маслото, като разбиването продължава. 
Пресейте брашното с бакпулвера и прибавете към маслената смес.
Смелете бадемите в блендер и ги прибавете към сместа. Ароматизирайте с ванилията. 
Разбийте белтъците на сняг и внимателно ги смесете с тестото. 
Изсипете сместа в отваряема форма с диаметър 26 сантиметра, застелена с хартия за печене.
Нарежете смокините на четвъртинки и подредете резенчетата едно до друго отгоре върху сладкиша. 
Опечете сладкиша в предварително загрята фурна на 170 градуса за 35 минути.


 След като се почерпихте с този ароматен сладкиш, с чаша фрапе в ръка, се потопете в атмосферата на едно прекрасно място за почивка на Южното Черноморие :)






Сладкиш с праскови



 Продукти за тестото:
  • 100 г меко масло
  • 125 г захар
  • щипка сол
  • 1 прахче ванилия
  • 2 яйца
  • 100 г брашно
  • 50 г нишесте
  • 1 ч. л. бакпулвер
За заливката:
  • 2 яйца
  • 2 с. л. захар
  • 1 прахче ванилия
  • 125 мл прясно мляко
Освен това:
4 праскови

Приготвяне:
Разбийте маслото заедно със захарта, солта и ванилията на пяна.
Прибавете едно по едно яйцата и разбъркайте докато се разтвори захарта.
Смесете брашното с нишестето и бакпулвера, пресейте и го прибавете към яйчно-маслената смес на порции.
Изсипете тестото в намазана с мазнина отваряема форма с размер 24 сантиметра в диаметър.
Обелете прасковите, нарежете ги на тънки резанчета и ги наредете ветрилообразно върху тестото.
Запечете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути.
За заливката разбъркайте на пяна яйцата заедно със захарта и ванилията. Прибавете прясното мляко. Залейте сладкиша и печете още 10 минути.
Оставете сладкиша леко да се охлади, освободете от формата и оставете да изстива върху поставка.
Направете си ароматно кафе и да ви е сладко! :)




понеделник, 11 август 2014 г.

Лека торта с шам

В моментите, когато си мечтаем за нещо сладко, греховно и домашно приготвено ви предлагам да заложите на тази вкусна торта.
 Много нежен крем в комбинация с фин блат, покрита с плътен шам е изкушение за всички любители на сладкото.



Продукти за блата:
  • 5 белтъка (150 г)
  • 200 г захар
  • 80 г брашно
  • 1/2 ч. л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 2 с. л. олио
  • настъргана кора на 1/2 лимон
Продукти за сладкарския крем:
  • 500 г прясно мляко
  • 4 жълтъка
  • 150 г захар
  • 40 г брашно
  • 40 г царевично нишесте
Още необходими продукти за крема: 
  • 2 с. л. какао
  • 1 крем за торта Stilla dolce с вкус на сметана (купувам го от Кауфланд)
  • 10 г желатин
  • настъргана кора на 1/2 лимон
Продукти за шама:
  • 4 белтъка
  • 300 г захар
  • 80 мл вода

Приготвяне на блата:
Разбийте белтъците с половината захар на гъст плътен сняг. Добавете солта, ванилията и олиото и разбъркайте на слаба скорост на миксера.
Пресейте брашното с бакпулвера и прибавете останалата захар.
Към белтъците на порции прибавяйте сухата смес и разбърквайте с шпатула. Добавете и настърганата лимонова кора.
Постелете кръгла форма с хартия за печене. Намажете хартията и стените на формата с мазнина. Изсипете сместа във формата и изпечете на 170 градуса.
Охладете блата на решетка.

Приготвяне на крема:
Пригответе сладкарският крем както е показан тук.
Прибавете към желатина 50 мл студена вода и изчакайте да набъбне.
Пригответе крема за торта Stilla dolce, като го разбиете с 250 мл студено прясно мляко.
Разбийте с миксер сладкарския крем 3-4 минути и към него прибавете разтворения желатин.
Смесете двата крема, като разбърквате внимателно с шпатула до хомогенност.
 Разделете крема на две части. Към едната част прибавете лимоновата кора, а към другата - какаото, размито с малко вода.
Изсипете всеки крем в отделен пош с кръгъл накрайник и ги поставете за 10 минути в хладилник.

Сглобяване на тортата:
Сложете блата в поднос. Шприцовайте в средата на блата малък кръг от кафявия крем, след това покрай него шприцовайте от белия крем.



Редувайте кремовете докато се запълни блата.
Поставете втори пласт с крем, само че започнете с белият крем и редувайки поставяйте бял върху кафяв и кафяв върху бял крем.


Приготвяне на шама:
Сложете на котлона захарта с водата и сварете сироп, като го варите около 5 минути. Разбийте белтъците на сняг и към тях на тънка струйка изсипете горещият сироп. Разбивайте до гъста и лъскава маса.
Поставете шама в пош с накрайник розичка и украсете тортата. Отгоре запечете леко шама с горелка.




Хубав и усмихнат да ви бъде денят с това сладко изкушение :)

събота, 9 август 2014 г.

Питка Щъркелово гнездо



Много кулинари правят тази питка, но аз я видях за първи път при Илианка от ,,Щъркелово гнездо''. Впечатли ме с подробното и достъпно описание...и когато я направих, стана любима на цялото ни семейство. Мекичка в средата, с хрупкава коричка и ухаеща на масло - перфектната комбинация.
 И понеже записах питката в тетрадката си Щъркелово гнездо, така и си остана името :)



Продукти:
  • 200 мл прясно мляко
  • 200 г кисело мляко
  • 25 г прясна мая (1 пак. суха)
  • 2 яйца + 1 белтък
  • 5 с. л. олио
  • 1 ч. л. захар
  • 1 с. л. сол
  • около 700 г брашно
  • 60 г краве масло
  • 60 мл олио
  • сусам, маково семе
  • 1 жълтък за намазване

Приготвяне:
Маята се разтваря в топлото прясно мляко, заедно със захарта и две шепи брашно. Сместа се оставя да шупне.
Брашното се пресява и към него се прибавят киселото мляко, яйцата, олиото, солта и шупналата смес. Замесва се меко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да почине за 15 минути.
Тестото се разделя на 8 равни части.



Всяка една топка се разточва на кръг с размер 20 сантиметра. Поставят се един върху друг, като между тях се маже с мазнина, без последния кръг. Покриват се с кърпа и се оставят да починат 20 минути.
След това корите се разточват на кръг около 52 сантиметра. Изрязва се външния ръб от тестото около 2 сантиметра. Кръгът се разделя на 8 сектора.



Всеки триъгълник се навива на кифличка и се срязва през средата на 2 части.



Питката се подрежда в тава с диаметър 32 см, постелена с хартия за печене и леко намаслена. Всяко рулце се поставя с основата навън, като се подреждат в кръг. От отрязаното тесто се оформят розички, които се поставят в средата.
Питката се намазва със жълтъка смесен с 1 с. л. прясно мляко и 1 с. л. олио. Поръсва се със сусам и мак.


Питката се поставя в студена фурна и тогава печката се включва да пече на 180 градуса.



Като оформях питката от изрязаният външен кръг ми остана тесто, аз го навих на розички и го изпекох във формички за мъфини :)




Много вкусна и ароматна питка! Направете я...и ще ви стане любима :)
Хубав и усмихнат ден!


петък, 8 август 2014 г.

Свински бекон с манатарки




Когато получих една щайга манатарки решението за менюто на следващият ден беше веднага решено. Най-вкусната горска гъба не и' трябва нищо в добавка, но аз реших за гарнитура на царицата на гъбите да добавя и по едно беконче. :)



Продукти:
  • 8 бр. пържоли от бекон
  • 400 г пресни гъби манатарки
  • 2 с. л. брашно
  • чер пипер
  • соев сос
 Приготвяне:
Бекона леко се начуква, посолява и се панира в брашно. Запържва се в малко мазнина до зачервяване. Изважда се и се поставят в купа с капак.
В същата мазнина се поставят измитите и нарязани манатарки. Пържат се до готовност и се посоляват. Поставят се върху бекона. По този начин бекона поема от аромата на гъбите.
В мазнината в която за запържени бекона и манатарките се слага две супени лъжици брашно. Готви се до карамелен цвят на брашното. Разрежда се със студена вода и чрез постоянно бъркане соса се вари 4-5 минути, овкусява се със сол и соев сос.
Ястието се поднася топло, полято преди сервиране със соса.
Да ви е сладко!

сряда, 6 август 2014 г.

Симфония от тиквички


Сезонът на тиквичките, и с него много и различни рецепти за приготвяне. У дома не са от най-любимите, нали не са расли на кокъл :), но приготвени по тези рецепти, които ви предлагам присъстват и на нашата маса :)

Първо предложение:
ТИКВИЧКИ НА ГРЕДИЧКИ


Продукти:
  • 2 средни тиквички
  • 1 яйце + 1 с. л. прясно мляко
  • брашно 
  • галета
  • копър
  • сол
Тиквичките се разрязват напречно на две и след това на дебели филии. Всяка филия се разрязва на дължина, така че да се получат гредички.
Всяка гредичка се овалва в брашно, после в разбитото яйце, разредено с прясното мляко и накрая се панират в галетата, която е смесена с копър и сол. Нареждат се в тава покрита с намаслена хартия. Отгоре се поръсват с олио или зехтин.


Гредичките се пекат на 200 градуса до зачервяване.
Поднасят се със сос приготвен от кисело мляко, чесън, сол и копър.

Второ предложение:
Тази рецепта видях при моята сестра Ивана от ,,С нож и вилица в ръка'' (постоянно надничам там, но ми е простено :) нали съм по-малката :) Много ми допадна рецептата, но нямах моцарела и затова я замених с топено сирене.
ТИКВИЧКИ С ТОПЕНО СИРЕНЕ


Продукти:
  • 2 средни тиквички
  • около 50 г топено сирене
  • 1 яйце + 3 с. л. прясно мляко
  • брашно 
  • галета
  • копър
Нарежете тиквичките на дълги ленти. Пуснете ги в подсолена вряла вода и варете 3-4 минути. Охладете ги. В едната част на лентата сложете парче топено сирене. Захлупете с другата част от лентата. Оваляйте в брашното, след това потопете в яйцето и накрая панирайте в галетата, смесена с копъра.. Наредете така приготвените тиквички в застелена с хартия и подмазана с олио тава. Полейте отгоре с тънка струйка олио. Печете на 200 градуса до зачервяване на тиквичките.
Поднесете веднага.

Трето предложение:
ГРИЛОВАНИ ТИКВИЧКИ



Продукти:
  • 2 средни тиквички
  • 2 твърдо сварени яйца
  • около 50г краве сирене
  • около 2 с. л. сирене крема
  • копър за гарниране
Нарежете тиквичките на дълги ленти. Полейте ги леко с олио и запечете на скара.
Настържете яйцата, прибавете натрошеното краве сирене и крема сиренето. разбъркайте до хомогенност. 
След като тиквичките са изстинали, в единият край на всяка лента се поставя от плънката и се навива на руло. Гарнирайте с нарязан копър.

Четвърто предложение:
САЛАТА ОТ ТИКВИЧКИ



Да си призная, това предложение се приготвя най-често у дома. Лошото е, че има чесън :) и понеже нашето семейство не обичаме чесън в сурово състояние, аз съм намерила алтернатива, но вижте и самата рецепта :)
Тиквичките се разрязват напречно и след това на ленти. Поръсват се с малко олио и се запичат на скара. Още топли се нарязват на ивички и се заливат със счукан чесън и балсамов оцет. По този начин няма тази силна миризма на чесъна. Овкусяват се със сол, копър и магданоз. По желание може да добавите и малко зехтин.
Наредете покрай тях домати и краставици и получавате една наистина много хубава салата. Налейте си една изстудена мастика и можем да си кажем - наздраве :)



вторник, 5 август 2014 г.

Giros на фурна



Трудно се започва публикация, когато думата Giros си я чул от няколко дена, а пък какво остава и да си приготвял самото ястие ,...но винаги има и първи път :)
Когато Петя публикува рецептата в Ухае на..., си казах това е за нас, :) обичащи месо и то не как да е приготвено и сервирано, ами точно така, нарязано на старата дъска :)
Със справка с чичко Гугъл вече ми се изясни и произхода и на самото ястие.
Гирос произлиза от гръцката дума за въртене. За направата на Гирос се нареждат парчета месо на вертикален шиш, който се върти пред източник на топлина. Месото се реже отвън навътре, на тънки ивички. Обикновено се сервира върху затоплен хляб пита, леко намазнен, с пълнеж от салата и сосове...ами то било обичаните от мало и голямо - дюнери. Но понеже в домашни условия няма как да си завъртиме толкова месо на шиш, има и алтернатива - тази рецепта :)

Продукти:

  • 1 кг цяло парче от свинско врат, бут, плешка
  • 2 глави лук
  • 1 к. ч. олио
  • подправка за гирос
  • конци за връзване
Лично аз не намерих такава подправка и за това си направих такава по указанията на Петя:
Червен пипер, чер пипер, магданоз, риган, розмарин, копър, мащерка, кориандър, босилек,бахар, дафинов лист, чесън на прах, сол :) или както каза моя съпруг - цялата Менделеева таблица :)
Смесват се по-малко от всичките подправки в една купа и се поливат с олиото. Месото се нарязва на възможно най-тънки филийки. По-лесно се нарязва, ако предварително леко се замрази.


Нареждат се здрави конци върху тавичка или фолио, като се кръстосват. Върху тях се поставят три филии от месото. Намазват се обилно с подправките и се нарежда лука нарязан на филийки.


Поставя се втори ред месо, като пържолите се нареждат кръстосано на предните. Намазват се с подправките и се поставя отново лук. Процедира се по този начин до изчерпване на месото. Получава се една топка, която се връзва с конците.


Поставя се в глинен съд и се оставя на студено поне за една нощ, за да поеме месото всички аромати.
На другият ден се залива с 1 ч. ч. вода. поставя се в студена фурна и се пече 2 часа.
По време на печенето месото се полива със соса в който се пече.
Преди сервиране се премахват конците с помощта на ножица.
Гироса можете да сервирате в арабска питка, в компанията на пържени картофки, салата и сосове; поднесен в чиния с различни салати, но на нашето семейство най-много ни се услади нарязан върху старата дъска :)) и всеки да си взема колкото душа му иска.


 Благодаря на Петя, че ни даде възможността да се наслади и нашето семейство на Гироса!


неделя, 3 август 2014 г.

Смокинова сладоледена торта



През лятото няма нищо по-вкусно от хубав, разхлаждащ и галещ сетивата сладолед, с плуващи парченца шоколад и аромат на смокини, придружен с вкусен блат...ето това е сладоледен разкош.



Продукти за блата:
  • 5 белтъка (150 г)
  • 180 г захар
  • 80 г брашно
  • 1/2 ч. л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 1 с. л. олио
  • 1 ванилия
  • кората на 1/2 лимон
Продукти за сладоледа:
  • 4 жълтъка
  • 4 белтъка
  • 250 мл прясно мляко
  • 150 г захар
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 100 г шоколад
  • 400 г сладко от смокини
Продукти за гарниране:
  • 100 г черен шоколад
  • 80 мл течна сладкарска сметана
  • крокан

Приготвяне на блата:
Разбийте белтъците с половината захар на гъст плътен сняг. Добавете солта, ванилията и олиото и разбъркайте на слаба скорост на миксера.
Пресейте брашното с бакпулвера и прибавете останалата захар.
Към белтъците на порции прибавяйте сухата смес и разбърквайте с шпатула. Добавете и настърганата лимонова кора.
Постелете кръгла форма с хартия за печене. Намажете хартията и стените на формата с мазнина. Изсипете сместа във формата и изпечете на 170 градуса.
Охладете блата на решетка.

Приготвяне на сладоледа:
Загрейте прясното мляко с половината захар до завиране. Разбийте жълтъците с останалата половина захар на пяна. Изсипете на тънка струйка прясното мляко към жълтъците, като разбиването продължава, за да се темперира сместа. Върнете на котлона и чрез постоянно бъркане с тел готвите до леко сгъстяване. Оставете сместа да се охлади.
Разбийте сметаната до меки връхчета.
Към белтъците добавете 7 с. л. от сладкото без плода. Разбивайте с миксер до плътен и гъст сняг. 
Към сметаната прибавете жълтъчната смес и разбъркайте леко до хомогенност. Остава да прибавите и разбитите белтъци. Размесете внимателно и сложете нарязаният на ситно шоколад и смокини.
Сглобяване на тортата:
Постелете форма с отварящ се ринг с хартия за печене. Изрежете лента от хартията с дължина обиколката на формата и я изправете отвътре по стената.
Поставете блата на дъното на формата и отгоре изсипете сладоледената смес.
Поставете във фризера най-малко за 4 часа.
Разстопете шоколада на водна баня. Прибавете към него сметаната и бъркайте енергично до хомогенност.
Извадете тортата от фризера, освободете я от формата и махнете хартията.
Гарнирайте тортата с шоколадовия ганаш и крокана.



Изискана и елегантна, нежно топяща се в устата, не оставаща и грам съмнение, че за да се насладим на това удоволствие, и да чуваме едно дълго и продължително...мммммммммм, си струва всяко усилие :)

Сладоледа е адаптиран от тук
  



петък, 1 август 2014 г.

Печен пълнен заек




Честно казано за втори път приготвям заек, но и двата пъти се доверих на рецептата на една чаровна и усмихната дама - Здравка-Зиче. Благодарение на нейната рецепта, която прочетох в Черпак с мерак аз и моето семейство се насладихме на едно много вкусно ястие :)
Промених някои от съставките, съобразно нашия вкус, а пък и моя главен дегустатор каза, че заек се шпикова със сланина и... аз слушам и изпълнявам :)

Продукти:
  • 1 заек
  • 1 голяма глава лук
  • 250 г гъби
  • 100 г ориз
  • дреболиите от заека
  • 100-150 г сланина
  • 80-100 г краве масло
  • червен пипер
  • чубрица
  • тарус
  • магданоз
  • сол
  • 250 мл бира
Приготвяне:
Посолете заека и го оставете настрана да поеме солта докато направите плънката.
Задушете ситно нарязания лук в малко олио. Сложете нарязаните дреболии на заека и запържете. Прибавете гъбите и гответе до извиране на течността. Добавете ориза, позапържете и полейте с 200 мл вода. Изчакайте ориза да поеме водата и овкусете със солта и подправките.
Шпиковайте заека, като правите прорези с тънък и остър нож. В прорезите слагайте парченца сланина.
Напълнете заека с изстиналата плънка. Зашийте отвора с игла и конец. Завържете краката и главата на заека и го поставете в глинен съд. Намажете го много хубаво с кравето масло и го натупайте с червен пипер.
Залейте заека с бирата и 1 ч. ч. вода.
Сложете съда в студена фурна и включете фурната първо на 250 градуса. Като започне да се пече намалете фурната на 180 градуса. Печете 2 часа, като отвреме на време поливате заека със соса.



Сипете хубави порции, напълнете чашите с вино, усмихнете се и...НАЗДРАВЕ!