сряда, 30 юли 2014 г.

Питка Цвете



Този път ,,нагазих'' в дълбоките води, но повода си заслужаваше да поема този риск - юбилея на моят съпруг. И нали знаете, че човек за да научи нещо, трябва и да рискува.
Толкова много ми хареса тази питка, видяна тук, че поех върху крехките си плещи :) цялата отговорност за провал :)...и запретнах ръкави. :)

Необходими продукти:
  • 400 мл прясно мляко
  • 1/2 кубче прясна мая
  • 2 яйца
  • 1 ч. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 2 с. л. олио
  • 700-800 г брашно
  • 70 г краве масло + 30 мл олио за намазване
  • 1 с. л. микс от семена

Приготвяне:
Разтворете маята в затопленото прясно мляко, заедно със захарта.
Пресейте брашното и към него прибавете солта, млякото с маята, яйцата и олиото. Замесете меко тесто. Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса.
Разделете тестото на топки - 4 големи (120 г), 4 средни (100 г), 5 малки (85-90 г). Грамажите в скобите са ориентировъчни. Моите топки бяха с този размер :)



Постелете голямата плитка тава от печката с хартия за печене.
Разточете една от големите топки с диаметър 20 сантиметра. Поставете я в средата на тавата. Намажете я с четка с разстопеното краве масло, примесено с олиото.
Разточете и втората топка на 20 см и я сложете върху първата, намажете с мазнина и процедирайте по същия начин и с останалите големи топки, като най-отгоре не се маже с мазнина.
Разрежете кръга на осем сектора, като режете отвътре-навън, но не докрай. Обърнете секторите навън.



С остро ножче срежете всеки сектор по-средата и промушете върха през отвора.



Разточете средните топки с диаметър 18 сантиметра. Сложете ги една върху друга, като помежду тях слагате мазнина.



Разрежете кръга първо на две, после на четири и всяка четвъртинка на две. Трябва да получите осем триъгълника. На всеки триъгълник се прави отвор през средата и там се промушва върха на триъгълника.



Готовите листенца наредете шахматно върху по-големите.



Остава да разточите и четири от малките топки. Процедирайте по същият начин както с предните топки само, че ги разточете на 15 сантиметра.



Разточете и последната малка топка, на елипса и нарежете на лентички в единия край.



Посипете с малко брашно и навийте едната част на руло.



Сложете навитото руло върху другата част и навийте и нея.



Сложете така оформените тичинки в средата на питката.
Оставете питката да втаса.
Намажете я отгоре с жълтъка, смесен с пр. мляко и олиото, и поръсете в средата с микс от семена.



Изпечете питката на 170 градуса.


Искам да изкажа специални благодарности на Ралица Маринова от 100 грама любов, за предоставеният клип, без който тази питка нямаше да бъде сътворена. Пожелавам и' много здраве и да продължава да ни радва с нейните произведения. 

Ангелски кекс



Лято е, и на дневен ред са сладоледите..., но с правенето на сладоледи остават и много белтъци. Гледах тук-там, рових се къде ли не, и накрая попаднах на блога Само за гладни. Прочетох добре обяснената рецепта на този кекс и накрая ,,смело'' го направих. Получи се много плътен дунапренен кекс.

Продукти:
  • 10 белтъка (300 г)
  • 1 и 1/2 захар (390 г)
  • 1 ч. ч. брашно (150 г)
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • щипка сол
  • ванилия
  • 2 с. л. олио
  • настъргана кора от 1 лимон
  • 1 с. л. какао
Грамажите, които съм дала в скобите, са тези, които аз съм притеглила и направила кекса по тях.

Приготвяне:
Белтъците се разбиват  с половината захар на плътен сняг. Добавят се ванилията, солта и олиото. Разбъркването продължава на слаба скорост на миксера.
Пресява се брашното, заедно с бакпулвера и се добавя останалата захар.
Брашното се прибавя на порции към белтъчната смес, като се бърка с шпатула. Накрая се добавя и лимоновата кора.
Изсипва се половината от сместа в подмазана с олио кексова форма. С помощта на цедка се ръси какаото.



 Формата се допълва с останалата смес.


Кекса се пече на 160 градуса около 40-50 минути.


Освен, че оползотворяваме останали белтъци си хапваме и много вкусен кекс :)
Да ви е сладко!

вторник, 29 юли 2014 г.

Торта Дарко



Вчера моят най-добър, най-мил, най-грижовен, най-обичащ и обичан съпруг имаше юбилей. Мога още много да продължа с най..., но нека най-вече да бъде жив и здрав, все така всеотдаен и любящ съпруг и баща.
Тази торта е от старите тетрадки, но любовта му към нея не остарява :) Сиропирани блатове, маслен крем, крокан, стафиди и накрая шам и то много шам :)...такова беше неговото желание. Е, за многото шам малко не се споразумяхме, той като добряк отстъпи:))), но в негова чест имаше от всичко.



Продукти за правоъгълните платки:
  • 10 яйца (размер М)
  • 10 с. л. захар
  • 10 с. л. брашно
  • 2 с. л. какао
Продукти за кръглите блатове:
  • 4 яйца (размер М)
  • 4 с. л. захар 
  • 4 с. л. брашно
Продукти за крокан:
  • 100 г орехови ядки
  • 150 г захар
Продукти за крема:
  • 5 жълтъка
  • 250 г качествено краве масло
  • 200 г захар
  • 50 мл вода
  • 2 ванилии
  • 100 г стафиди
Продукти за сиропа:
  • 200 мл прясно мляко
  • 2 с. л. захар
Продукти за шама:
  • 4 белтъка
  • 300 г захар
  • 80 мл вода
Продукти за глазурата:
  • 100 г шоколад за готвене
  • 80 мл течна сладкарска сметана

Приготвяне на платките:
Разбийте 5 яйца с 5 с. л. захар на пяна. Към тях прибавете 5 с. л. пресято брашно и разбъркайте внимателно с шпатула. Изсипете сместа в постелена с хартия за печене тава с размери 30/33 сантиметра и опечете на 180 градуса.
Обърнете платката върху влажна кърпа, махнете хартията и завийте на руло откъм късата страна.
Постъпете по същият начин и с останалите 5 яйца, само че прибавете и какаото.
За кръглите блатове: разбийте яйцата със захарта на пяна, прибавете пресятото брашно и разбъркайте с шпатула. Разделете сместа на две. Постелете с хартия кръгла форма с диаметър 23 сантиметра, изсипете едната половина от сместа и изпечете на 180 градуса.
Обърнете опеченият блат върху скара и премахнете хартията.
Опечете и вторият блат.
За да направите крокана - карамелизирайте захарта, изсипете ореховите ядки, разбъркайте и изсипете в тавичка постлана с хартия за печене. След като изстине и се втвърди крокана го смелете в блендер.
Крема се приготвя по следният начин: от захарта и водата се пригответе сироп, който се вари 3-4 минути.
Разбийте жълтъците и към тях на тънка струйка добавете сиропа. Разбивате до получаването на пухкав крем.
Разбийте омекналото на стайна температура краве масло. Прибавяйте на порции крема като продължавате разбиването до хомогенност и пухкавост.


Приберете крема в хладилник да се постегне.

Сглобяване на тортата:
Сложете единият кръгъл блат в поднос. Сиропирайте го леко с подсладеното прясно мляко и го намажете тънко с крем.
Развийте рулата и ги сиропирайте с прясното мляко. Намажете ги с крем. Оставете си малко крем и за отгоре на рулата.
Посипете платките с натрошения крокан и сложете стафидите. Притеснете леко с ръка, за да потънат стафидите и крокана в крема.



Нарежете платките на по пет ленти.
Вземате една бяла лента и навивате на руло. Поставяте я в средата на кръглия блат.
Следва да вземете кафява лента и да я обвиете около бялата с леко притискане.


Процедира се по същият начин докато свършат лентите.
Отгоре навитите ленти се намазват с останалия крем.



Най-отгоре се поставя вторият кръгъл блат и се сиропира с останалото прясно мляко.
Тортата се завива със стреч фолио и се поставя най-малко за 4-5 часа в хладилник.
Приготвяне на шама: От захарта и водата се приготвя захарен сироп. Белтъците се разбиват на пяна и към тях на тънка струйка се изсипва горещия захарен сироп, като разбиването продължава до плътна и лъскава смес.
Глазура: Шоколада се разстопява на водна баня и към него се прибавя сметаната. Разбърква се енергично до хомогенност.
Тортата се украсява първо с шама, като отгоре се прави венец от него. По средата се излива шоколадовата глазура и леко се заглажда.
Тортата може да си декорирате по ваше желание и фантазия :)




Празника мина в много смях и веселба...и остава да си пожелаем дните ни да минават най-вече в здраве, мир, любов и разбирателство! 



събота, 26 юли 2014 г.

Питка Слънце



Тази питка е комбинация от рецепти на две чаровни дами с еднакви имена - чиста случайност :) Изпитаното от мен тесто е на  Илиана от Щъркелово гнездо, а за оформянето на питката ме вдъхнови Илиана Миланова от Погачката на готвачката.
Благодаря ви, мили дами!

Необходими продукти: 
  • 200 мл прясно мляко
  • 200 мл кисело мляко
  • 2 яйца + 1 белтък
  • 25 г прясна мая
  • 1 ч. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 5 с. л. олио
  • около 700 г брашно
  • 125 г краве масло за намазване
  • 1 жълтък + 1 ч. л. пр. мляко + 1 ч. л. зехтин
  • сусам

Приготвяне:
Маята се разтваря в топлото прясно мляко + захарта и две шепи брашно. Оставя се на топло да шупне.
Брашното се пресява и към него се прибавят киселото мляко, яйцата, олиото и шупналата смес. Замесва се меко тесто. Оставя се да почине за около 15-20 минути.
Голяма плитка тава се застила с хартия за печене.
За по-лесно разделяне, тестото се оформя на руло. Рулото се разделя на две части.
Вземаме едната част и я разделяме на две и всяка на още три, стават общо шест топки. Май не го обясних много ясно :) Със снимките ще ви се изясни :)
Разточваме едната част с диаметър 23-24 сантиметра. Поставяме я в тавата и намазваме с разстопено краве масло. Разточваме втората топка и я поставяме върху първата, намазваме я с мазнина, върху нея поставяме и третата разточена топка, но без да я намазваме.
Разрязваме кръга на 16 сектора, като започваме от средата и режим навън, но не до края.
Обръщаме секторите навън.



Разточваме останалите три топки, поставяме ги в средата, като помежду тях мажем с краве масло. Разрязваме пак на 16 сектора, но така, че лъчите да се разположат шахматно на първите лъчи.



Останалата част от тестото се разделя на три части.
Едната част се омесва на хубава топка. Другата част се разточва и се нарязва на ленти. Поръсват се с брашно и се нареждат на решетка върху топката.



Трябва да се получи ето това.



Излишните краища се подпъхват отдолу. Така хубаво оплетеното кълбо се поставя в средата на питката.
Вземаме и последната част от тестото. Разделяме на три. Всяка част разточваме на правоъгълник, намазваме ги с мазнина и навиваме на рула. Рулата сплитаме на плитка. Поставяме плитката в тавата между плетената топка и лъчите.



И най-накрая след като сме вече готови оставяме питката да втаса.
И ако си мислите, че ще пиете кафе, докато питката втасва...уви :) ще правите и едни малки симпатични цветенца за украса на питката.
Замесете тесто с брашно, 100 мл вода и малко сол. Оставете го да си почине около 5 минути или докато се отпусне.
И тук, идва да си развихрите фантазията и да направите украсата.
Разточвате тестото и от него с формички изрязвате цветенца.
Намазвате вече втасалата питка с жълтъка, примесен с пр. мляко и зехтина. И на финала поставяте украсата.



Опечете питката на 180 градуса и като я извадите от фурната я оставете да обиколи нивата :)









четвъртък, 24 юли 2014 г.

Медено семифредо с бадеми



Колкото по-топло става времето, толкова повече ни обхващат мисли за море, мързеливи следобеди, разхлаждащи коктейли и ледени изкушения. :)



Продукти:
  • 1 яйце
  • 4 жълтъка
  • 150 г мед
  • 300 мл течна сладкарска сметана
  • 60 г печени белени бадеми

Приготвяне:
Яйцето, жълтъците и меда разбийте с миксер заедно в съд, поставен на водна баня, докато сместта стане на пяна и се посгъсти. Оставете да се поохлади.
Разбийте сметаната и я прибавете на порции към яйцата.
Сипете и едро смлените бадеми и разбъркайте внимателно.
Застелете правоъгълна кексова форма с обем 1 литър със стреч фолио.
Изсипете сместа във формата и поставете за 3-4 часа във фризера.
Когато достатъчно се е стегнало семифредото, го обърнете върху поднос и го украсете.
Поднесете сладоледеното изкушение нарязано на порции и гарнирано с любим плод. По желание полейте с лъжица мед.
 Да ви е сладко :)




Пояснение: За да обелите бадемите, първо ги залейте с чаша гореща вода. Изчакайте около 10-15 минути и после като стиснете бадема той се обелва.

Източник - притурка Лесни и апетитни ледени десерти от сп. Кулинарен журнал





сряда, 23 юли 2014 г.

Слоесто хлебче



Любимото ни хлебче...и ако го направите, и на вас ще ви стане любимо :)
Малко продукти, лесно и бързо за изпълнение и много уханно.
А рецептата... както почти всичко хубаво, което съм научила в кулинарията е от Ивана Кръстева. 

Продукти:
  • 500-600 г брашно
  • 300 мл вода
  • 1 пак. суха мая
  • 5 с. л. зехтин (олио)
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 60 г краве масло
  • 1 жълтък за намазване
  • сусам

Приготвяне:
Пресейте брашното, направете кладенче и в него сложете всички изброени продукти без кравето масло, жълтъка и сусама. Замесете средно меко тесто. Сложете го в купа и го намажете с малко олио. Покрийте го със стреч фолио и го оставете на топло да втаса.
Премесете тестото леко и разточете на правоъгълник с приблизителни размери 65/35 сантиметра.
Разстопете кравето масло и намажете правоъгълника, като оставите малко от мазнината.
Нарежете разточеното тесто на три ленти по дължина.



Сложете лентите една върху друга и нарежете на осем квадрата.



Постелете кексова форма с хартия за печене. (За по-лесно разполагане на хартията, я намокрете, смачкайте на топка, разгънете я и изтръскайте от водата)
Вземате всеки квадрат :) е горе-долу квадрат, намазвате го отдолу с четка с мазнина и го изправяте във формата. По този начин подреждате и останалите квадрати.



Намажете със жълтъка, примесен с няколко капки прясно мляко и поръсете със сусам.
Поставете хлебчето в студена фурна и тогава я включете. Изпечете на 180 градуса.
Много вкусно и уханно хлебче, което се дели на филийки.



Опитайте...и да ви е сладко!

вторник, 22 юли 2014 г.

Овесени бисквитки




Овесените ядки са изключително пълноценна зърнена храна, богата на белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерални соли. Но дори и да не отчитаме полезните свойства на ядките, те са много засищащи и комбинирани с други храни се получава една много добра комбинация. Бисквитките, които ви предлагам са много хрупкави и вкусни, лесни за направа и...бързо свършващи.

Продукти:
  • 120 г краве масло
  • 150 г захар
  • 1 яйце
  • 100 г брашно
  • 200 г фини овесени ядки
  • 80 г стафиди
  • 80 г лешници
  • 100 г шоколад
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1/2 ч. л. канела
  • ванилия
  • щипка сол

Приготвяне:
Кравето масло се разбива на пяна заедно със захарта. Към него се прибавя яйцето, като разбиването продължава до усвояване на яйцето.
Препечете леко лешниците и ги смелете на по-едро.
Към яйчно-маслената смес се прибавят брашното пресято с бакпулвера, овесените ядки и лешниците. Поръсете с канелата и щипка сол. Разбъркайте сместа.
Добавете стафидите и нарязания на дребно шоколад. Ароматизирайте с ванилията.
Сложете сместа в хладилник за 30 минути.
Постелете тава с хартия за печене и загрейте фурната на 180 градуса.
С малка лъжичка вземате от изстуденото тесто, оформяте малки топчета между влажни длани, притискате ги леко и ги нареждате в тавата. Когато оформяте сладките желателно е сместа за бъде максимално студена.


Печете в загрята фурна на 180 градуса 6-7 минути или до леко зачервяване краищата на бисквитките. Като извадите тавата от фурната бисквитките са много меки. Изчакайте да се охладят и тогава ги прехвърлете в поднос.



Доставете си това полезно удоволствие!

неделя, 20 юли 2014 г.

Домашни кифлички





Ще се ,,покоряват'' върхове в хубавите ни планини,...шега няма :), но и раниците трябва да са пълни, че виж сме загубили някой милиграм :) И след голямо търсене на нещо подходящо за ,,прехода'' попаднах на тези, както казва Руми божествени кифлички.
Ето тук четох, гледах и най-накрая докарах, наистина мекички и ароматни кифлички.


Продукти за тестото:
  • 1 кг брашно
  • 500 мл прясно мляко
  • 200 мл олио
  • 2 яйца + 1 белтък
  • 20 г прясна мая (1пакетче суха)
  • 1 с. л. захар
  • 1 с. л. сол

Продукти за пълнежа:
  • 200 г краве масло
  • 200 г сирене

Продукти за намазване:
  • 1 жълтък + 1 с. л. прясно мляко + 1 с. л. олио
  • сусамово и маково семе 

Приготвяне:
Затоплете прясното мляко, заедно със захарта и размийте маята. Оставете сместа за 10-12 минути да шупне.
Прибавете към нея олиото, яйцата и солта. Изсипете сместа в брашното и замесете много меко тесто. В процеса на месене аз добавих още около 50 г брашно, но тестото трябва да бъде много меко, така че не прекалявайте с брашното. Поставете го в дълбока купа, покрийте го със стреч фолио и оставете на топло да втаса.
Докато втасва тестото си направете пълнежа.
Намачкайте сиренето и добавете към него омекналото краве масло. От сместа оформете 32 маслени топчета.
Когато тестото е втасало го поставете върху намаслен плот. Оформете го на руло и нарежете на 32 еднакви части. Оформете си малки питчици.



Всяка питчица разточете на елипса, направете три прореза в единия край, а в другия сложете маслено топче.



Навийте на стегнати рулца, като при навиването гледате плънката да се разпредели равномерно по дължина.
Наредете кифличките в тава застелена с хартия за печене на малко разстояние едно от друго. Оставете ги за около 10 минути да втасат, намажете ги с отделения жълтък и ги поръсете със семената.













Изпечете кифличките  в загрята фурна на 180 градуса до златисто.
Грабвайте една и гледайте да не се опарите :)