петък, 27 юни 2014 г.

Захарни пръчки




Рецепта извадена от старите тетрадки, но нали знаете, че старото е изпитано и сигурно.
Хрупкави и апетитни пръчици, подходящи за парти и... просто за хапване всеки ден.

Необходими продукти:
  • 1/2 кубче мая (20 г) или 1 пакетче суха
  • 1 ч. ч. кисело мляко
  • щипка сол
  • 1 с. л. захар
  • 1 ч. ч. полуразстопена св. мас
  • 2 яйца
  • ванилия
  • брашно за меко тесто
  • кристална захар за овалване
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява и се поставя в дълбока купа. Към него се прибавят всички продукти, като ако използвате прясна мая, тя се натрошава. Замесва се МЕКО тесто. Завива се със стреч фолио и се поставя в хладилник за 2 часа.
Тестото се разточва на 3-4 мм дебелина и се нарязва на ленти с размер 2/10 см.
Всяка лента се овалва в захарта и се усуква. Лентите се нареждат в тава постелена с хартия за печене.
Пекат се на 180 градуса до леко покафеняване.

Лесно, бързо и вкусно!



четвъртък, 26 юни 2014 г.

Сладоледен сандвич



Вкусно, много вкусно, разхлаждащо и накрая от всички хапнали от този сандвич едно голямо...ммммм

Продукти за сладоледа:
  • 4 жълтъка
  • 4 белтъка
  • 250 мл прясно мляко
  • 150 г + 100 г захар
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 100 г шоколад
  • ванилия
Продукти за блата:
  • 8 белтъка
  • 300 г захар
  • 120 г брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 2 с. л. олио
  • 2 с. л. какао

Приготвяне на сладоледа:
Жълтъците се разбиват с половината захар от 150 грама. Прясното мляко с останалата захар се загрява почти до завиране. Прибавя се към жълтъците чрез постоянно бъркане, за да може сместа да се темперира. Връща се на котлона и се бърка до леко сгъстяване на сместа. Оставя се да се охлади.
Сметаната се разбива до плътност.
Белтъците се разбиват с щипка сол и чрез постепенно прибавяне на 100 г захар се доразбиват до плътен сняг.
Сметаната и белтъците се смесват, и към тях се прибавя вече изстиналата яйчно-млечна смес. Всичко се разбърква внимателно до обединяване на съставките. Накрая се прибавя едро настърганият шоколад. Поставя се във фризер.

Приготвяне на блата:
Разбиват се белтъците с щипка сол. Към тях постепенно се прибавя захарта, като разбиването продължава до плътен сняг. Добавя се олиото.
Брашното се смесва с бакпулвера и се пресява. Прибавя се на порции към белтъчната смес, като се разбърква с шпатула.
Сместа се разделя на две, като към едната се прибавят 2 с. л. какао.
Тавата от печката се постила с хартия за печене. Хартията се разделя на две, като се начертава линия с молив. От едната страна се разстила бялата смес, а от другата кафявата.



Пече се на 180 градуса до леко покафеняване на блата.




След като изстине блата се разрязва през средата за да се отделят блатовете по цвят. 
В подходяща тавичка се поставя кафявият блат, върху него се разстила полузамръзналия сладолед и отгоре се захлупва с белия блат.
Поставя се във фризер до пълното му замразяване.
Нарязва се на правоъгълни парчета и отгоре се украсява с разтопен шоколад.




И ако искате пласта от сладолед да бъде по-голям, просто скрийте сладоледа по-надълбоко във фризера, но така, че и вие да не го намерите.:) И когато сте готови с блатовете, тогава го извадете и гледайте покрай вас да не се навъртат помощници :)




Идеята за сладоледа съм я взаимствала от тук.

сряда, 25 юни 2014 г.

Яйца по шотландски




Рецептата за тези шотландски яйца видях в списание GoodFood брой 86. Рецептата е много хубава, но така омесена каймата с леща, не мисля, че бих впечатлила моето семейство, ...но нищо не се знае...:) май ще пробвам следващия път да ги направя точно по рецептата от списанието и ще си мълча за съставките. И така моите яйца станаха побългарени, но и така са вкусни и ефектни.
Ето как ги направих аз.

Необходими продукти:

  • 500 г домашна кайма
  • чер пипер
  • кимион
  • чубрица
  • сол
  • 6 сварени яйца
  • 1яйце за паниране
  • галета
Омесваме си каймата с подправките. Всеки може да си овкуси каймата с подправките, които предпочита. Разделяме я на шест топки.
Обелваме си яйцата, които са варени 5 минути и ги овалваме в брашно.
Вземаме едната топка кайма, поставяме я върху стреч фолио и я разстиламе на елипса.
Поставяме яйцето върху нея.


С помощта на фолиото обвиваме яйцето с каймата.


 Процедираме по същият начин и с останалите яйца. Поставяме ги за около 1 час в хладилник.
Разбиваме леко яйцето, потапяме в него всяко яйце и овалваме в галета.
Постиламе си тавичка с хартия за печене, сипваме малко мазнина и ги нареждаме.


Печем в загрята фурна на 180 градуса за около 10-15 минути.
Така приготвените яйца може да ги сервирате както топли, така и студени, аранжирани със салата според сезона.





вторник, 24 юни 2014 г.

Руло с праскови




Лятото настъпи и с него горещините. Дори и в сладкишите търсим прохлада. Именно това руло с праскови е леко и идеално за летните жеги.

Необходими продукти:
  • 125 г краве масло
  • 5 яйца
  • 5 с. л. захар
  • 5 с. л. брашно
  • ванилия
  • праскови от два компота или 500 г пресни
  • 1 с. л. какао 
Начин на приготвяне:
Разтопява се кравето масло и се изсипва в тавата от печката(без хартия).
Върху него се нареждат отцедените праскови. Ако прасковите са пресни трябва да се сварят леко в захарен сироп.
Яйцата се разбиват със захарта на пяна. Към тях се прибавя пресятото брашно и се разбърква с шпатула. Ароматизира се с ванилията. От сместа се отделят 3-4 супени лъжици и към нея се прибавя какото.
Бялата смес се изсипва върху прасковите и отгоре с лъжица се правят неравномерни шарки от какаовата смес.
Рулото се пече на 180 градуса. Още топло се обръща върху хартия поръсена с кристална захар. Навива се на руло. Сервира се охладено.
Вкусен и много лек за консумация десерт.






Шоколадово-ягодов бомбър



Надали някой от нас може да си представи лятото без сладоледените изкушения, които правят дори най-големите горещини приятни.
 През викторианската епоха е дошла модата на т. нар. ,,бомбъри'' - отливани в метални матрици. Сладоледеният сладкиш представлява няколко слоя различен сладолед със сърцевина от замразени плодове или плодов сок.
За да си направим ние това сладоледено удоволствие са ни необходими следните продукти:

За шоколадовият сладолед:
  • 4 жълтъка
  • 250 г прясно мляко
  • 150 г захар
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 100 г шоколад
За ваниловият сладолед:
  • 4 жълтъка
  • 250 г прясно мляко
  • 150 г захар
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • ванилия
За ягодовото сорбе:
  • 200 г ягоди
  • 100 г захар
Приготвяне на шоколадовият сладолед:
Прясното мляко, заедно със захарта и начупения шоколад се поставят в тенджера и се загряват почти до завиране и разтопяване на шоколада. Жълтъците се разбиват на ръка и към тях постепенно се прибавя прясното мляко, за да се темперира сместа. Връща се на котлона и се вари до леко сгъстяване, като се бърка постоянно с телена бъркалка. Оставя се настрана до пълното му изстиване. Сметаната се разбива до меки върхове и се прибавя на порции към яйчно-млечната смес, като се разбърква с шпатула. Така приготвената смес се прибира във фризер да замръзне.
Ваниловият сладолед се приготвя по същия начин с тази разлика, че в млякото не се слага шоколад, а се ароматизира с ванилия.
За ягодовото сорбе - ягодите се пасират заедно със захарта.
След като сладоледите са вече замръзнали, вземаме една купа с обло дъно и я постиламе със стреч фолио.
Изваждаме шоколадовият сладолед от фризера и ако е необходимо го оставяме малко да се отпусне. Разпределя ме го по дъното на купата и връщаме отново във фризера до пълното му замръзване.




Изваждаме от фризера ваниловият сладолед, изчакваме малко да се отпусне и го разпределяме по същия начин върху шоколадовия пласт.



След като и ваниловият сладолед отново бъде замразен, в средата се излива ягодовото сорбе.




Вече приготвеният бомбър се замразява за 3-4 часа.
Изваждаме сладоледеното удоволствие от фризера, обръщаме го върху поднос и го украсяваме с карамелизиран кокос.




Карамелизираният кокос се приготвя, като 100 г кокосови стърготини се смесват с 2-3 с. л. сладко по избор. Поставят се в тавичка и се запичат до карамелен цвят.







Рецептата за сладоледа съм я взаимствала от тук. Благодаря на Теди Титова за чудесната рецепта, която е споделила с нас.










Кейк с пудингов пълнеж



Когато една дама от кулинарните групи преведи и публикува рецептата за този кейк, бях много впечатлена от лесната и същевременно изкушаваща рецепта. Оригиналната версия  на кейка може да видите тук.

Продукти за кейка:
  • 3 яйца
  • 250 г захар
  • 80 мл прясно мляко
  • 80 мл олио
  • 200 г брашно
  • 1 с. л. какао
  • 1 пак. бакпулвер
  • 1 ванилия

Продукти за крема:
  • 2 пакетчета пудинг за варене(вкуса е пожелание)
  • 200 мл течна сладкарска сметана за украса

Яйцата заедно със захарта се разбиват на пяна. Към тях се прибавят прясното мляко и олиото. Брашното, какаото и бакпулвера се смесват и се пресяват. Сухата смес се смесва с яйчената и се разбърква до хомогенност.




Кейковата смес се изсипва в правоъгълна тава с размери 40/30 см, застелена с хартия за печене. Кейка се пече в загрята фурна на 180 градуса до готовност. Оставя се да изстине в тавата.
Докато сладкиша изстива се приготвя пудинга по указание на опаковката.
 На изстиналият напълно сладкиш се правят дупки с инструмента за изтърбушване на чушки. 


Леко охладеният пудинг внимателно се излива в направените дупки, като остатъка се изсипва върху кейка.
Отделените изрезки се натрошават и се разпределят върху кейка.


Сладкиша се оставя да изстине напълно.
Сметаната се разбива до меки върхове, разпределя се отгоре и се правят шарки с гребенче.



Кейка се нарязва на пастички, като всяка се украсява по собствена фантазия.



Вкусен и лесен за приготвяне кейк. Направете го и ще останете очаровани от крайния резултат.  

понеделник, 23 юни 2014 г.

Царевични плетеници



Когато видях тези плетеници тук нямаше как да ги подмина. Толкова пленителни и изкушаващи, с такава хубава коричка, сякаш казващи - направи ме и ме изяж.
Ето и рецептата:

Продукти за тестото:
  • 20 г прясна мая(1пакетче суха)
  • 250 мл прясно мляко
  • 1 ч. л.захар
  • 300 г бяло брашно
  • 200 г царевично брашно
  • 1.5 ч. л. сол
  • 2 яйца
Още:
  • 80 г краве масло
  • 1 яйце
Приготвяне:
Маята и захарта се разтварят в топлото мляко. Поръсват се с 1 шепа брашно, разбърква се и се оставя да шупне.
В дълбока купа се изсипват царевичното брашно, двете яйца, шупналата смес и постепенно бъркайки се прибавя бялото брашно. Замесва се меко тесто, покрива се с кърпа и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се премесва и се изсипва на плот, посипан с царевично брашно.
Тестото се разделя на две части.
Едната част се разточва на правоъгълник, намазва се с омекналото краве масло, похлупва се на две. Нарязва се на ивици, като в средата на всяка ивица се прави прорез. Получените ленти се усукват няколко пъти през прореза.


От другата половина на тестото можем да си направим и такива плетеници.







Оформените плетеници подреждаме в тава, постелена с хартия за печене. Оставяме ги за около 15-20 минути да се отпуснат, след което ги намазваме с разбитото яйце. По желание можем да ги поръсим с различни семена.




Пекат се в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.


Торта Фантазия

Хубава торта за още по-хубав повод. Празнуваме рожденният ден на големият ни син.
От все сърце му пожелаваме най-много здраве, винаги да бъде щастлив и обичан, успехи във всички начинания в живота и много усмивки.


Продукти за ореховия блат:
  • 6 белтъка
  • 200 г захар
  • 200 г орехи
  • 2 с. л. брашно
Продукти за кафявия блат:
  • 1 яйце
  • 8 с. л. захар
  • 100 мл прясно мляко
  • 120 г брашно
  • 10 г бакпулвер
  • 2 с. л. какао
  • 1 ванилия
Продукти за крема:
  • 500 мл прясно мляко
  • 4 жълтъка
  • 200 г захар
  • 40 г брашно
  • 40 г царевично нишесте
  • 1 ванилия
  • 300 мл течна сладкарска сметана
1 опаковка шоколадова глазура

Започваме с приготвянето на ореховите блатове. Разбиваме белтъка на сняг, като прибавяме захарта постепенно. Прибавяме ситно смлените орехи, брашното и разбъркваме с шпатула. Върху хартия за печене очертаваме  два кръга с размера на разглобяема форма(в моя случай размера е 26 в диаметър), разпределяме сместа върху кръговете и печем на 180 градуса до леко покафеняване.



За кафявия блат разбиваме яйцето със захарта, прибавя се прясното мляко и брашното смесено и пресято с какаото и бакпулвера. Ароматизира се с ванилията.



Печем на 180 градуса до готовност.
Оставяме блатовете да изстинат върху решетка.



Сега идва ред да си приготвим и крема. Разбиваме жълтъците с половината захар, прибавяме пресятите брашно и царевичното нишесте и разреждаме с около 100 мл прясно мляко. Останалото мляко с другата половина захар загряваме до завиране. Към яйчената смес се излива около 1/3 от горещото мляко и се темперира. Връща се към останалото мляко и се вари 3-4 минути, като се бърка постоянно с телена бъркалка. Крема става много гъст, но това да не ви притеснява. Изсипва се в разлат съд, покрива плътно със стреч фолио, за да не хваща коричка при изстиването му.



След като крема е изстинал напълно се изсипва в купа и се разбива с миксер 4-5 минути. Сметаната се разбива до плътност и на порции се прибавя към сладкарския крем, като бъркаме с шпатула.





Вече можем да започнем да сглобяваме и самата торта.
Поставяме на дъното на разглобяема форма хартия за печене, слагаме и хартия по борда на формата, за по-лесно освобождаване на тортата, поставяме един орехов блат, разпределяме 1/3 от крема върху него, слагаме кафявия блат, другата 1/3 от крема, захлупваме с втория орехов блат. Намазваме с останалия крем, като от него оставяме малко за украса и ако е небходимо за измазване на борда на тортата.


Така сглобената торта поставяме в хладилник за 4-5 часа.

Докато тортата отлежава в хладилника си правим бонбоните ,,Фантазия''. За тях са ни необходими:

  • 150 г обикновени бисквити
  • 40 г корнфлейкс
  • 100 г млечен шоколад
  • 50 г краве масло
  • 1 с. л. мед
  • 50 мл течна сладкарска сметана
  • няколко капки ромова есенция
  • кокосови стърготини за овалване на бонбоните
Бисквитите и корнфлейкса се смилат. Шоколадът + кравето масло + меда се разтопяват на слаб огън и се прибавят към сухата смес. Добавя се и сметаната, и се ароматизира с есенцията. Сместта се ,,омесва'' с ръце, оформят се топчета и се овалват в кокосовите стърготини. Поставят се в хладилник, може и фризер да се стегнат.
След като тортата е отлежала подобаващо, освобождава се от ринга на формата и се залива с глазурата, която е разстопена на водна баня.
Оставеният крем се слага в пош с накрайник звезда, шприцоват се малки розички и върху тях се поставят бонбоните.




Получавате една много вкусна и сочна торта. Пригответе си я, заслужава си.
Немога да ви покажа разрез на тортата, защото беше изядена сред природата с весели и добри приятели :)







петък, 20 юни 2014 г.

Салата със зелен боб




Това е една много любима салата на нашето семейство. Няма точни продукти, но все пак нека да имаме 1 кг пресен зелен боб. Едно от условието за получаването на хубава салата е боба да бъде много млад (почти без зърна).
Бобът се измива и се подсушава с кърпа. Загрява се олио и в него се слага от зеления боб. Пържи се до леко покафеняване на шушулките. Изважда се с решетъчна лъжица и още топъл се овкусява със счукан чесън, смесен със сол и балсамов оцет. Поръсва се с магданоз и копър.
Поднася се студен, аранжиран с пресни домати. В допълнение едно парче сирене, и...друго не ви трябва за вечеря :)   

четвъртък, 19 юни 2014 г.

Яйчено руло с пилешка плънка



Продукти за рулото:
  • 6 яйца
  • 1 майонеза
  • 250-300 г кашкавал
Продукти за плънката:
  • 300-400 г сварено и обезкостено пилешко месо
  • 5-6 кисели краставички
  • 1 малко бурканче лютеница
Яйцата се разбиват леко на ръка, прибавят се майонезата и настъргания кашкавал. Сместа се изсипва върху хартия за печене в тавата от печката и се запича на 180 градуса до зачервяване.
Докато омлета изстива се приготвя плънката. Към накъсаното пилешко месо се прибавят нарязаните на ситно краставички и лютеницата. Всичко се разбърква до обединяване на продуктите.
Изстиналият вече омлет се обръща и върху него се поставя плънката. 



Завива се на руло...



...поставя се отново в тавата и се запича за около 15-20 минути за обединяване на вкусовете. 
Вкусно и лесно за приготвяне ястие, с което можете да впечатлите и вашите гости.