събота, 5 юли 2014 г.

Тарталети Банофи



Кокетни тарталетки от ронливо маслено тесто с плънка от карамелизиран сос.



Продукти за тестото:
  • 250 г брашно
  • 50 г ситна кристална захар
  • 125 г краве масло
  • 1 жълтък + 2 яйца

Продукти за плънката:
  • 200 г кристална захар
  • 300 мл течна сладкарска сметана

Продукти за украсата:
  • 100 мл течна сладкарска сметана
  • 100 г шоколад

Приготвяне на тарталетите:
Разбъркайте в купа брашното със захарта. Нарежете на малки парченца силно охладеното масло, добавете в брашното и намачкайте на малки трохи. Добавете жълтъка и яйцата, и замесете тесто.
 Разделете го на малки топченца и го разпределете във формичките, като притискате с пръсти към стената. Поставете така оформените тарталетки за 30 минути в хладилник.
 Печете в загрята фурна за около 20-25 минути.

Приготвяне на плънката:
На много слаб огън загрейте захарта в малка тенджерка, докато започне да се карамелизира. Прибавете сметаната и варенето продължава, докато карамела не се втечни и не се образува гъста маса. Отнема около 20-25 минути.
Разпределете сметановият карамел в тарталетките и оставете да се втвърди.


Сметаната за украсата се разбива, шприцова се върху карамела и се украсява с шоколадови фигурки.





Рецептата за тези доста :) сладки тарталетки вземах от сп. Кулинарен уикенд.


4 коментара:

  1. Много са сладурски и сигурна съм - вкусни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! Наистина са вкусни и доста сладки. Пълнежа им наподобява старите бонбони карамел ,,Му'' :)))

      Изтриване
  2. Здравейте, за който няма форми за тарталети, дали би могло да се направят във форми за мъфини, много апетитно изглеждат ама само облизването остава, поне докато не си намеря формички.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Галя! Няма да имате никакъв проблем да ги направите и във формички за мъфини. Само няма да са толкова ,,пернати'' кошничките. Мисля, че може да се направи и във форма за кростата и после се реже на парчета.
      Галя, и ако имате банани сложете по едно парченце под крема :) (така е в оригиналната рецепта).
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване